Onze lieve vrouw van troost kerk heverlee

 • S'abonner
 • Partager

Algemeen Beschrijving Kenmerken. Voor kenners: het orgel bevat drie manualen met elk dertig registers en daarbij nog achtendertig registers op de pedalen. De kerk staat door middel van een gang in verbinding met het kloostergebouw dat zich ten zuiden van de kerk bevindt.

In: ODIS. De kerk is opgetrokken in witte kalksteen. Architect Piet Stevens. In het westen van de crypte bevindt zich de grafruimte in een uitsparing met betonnen sportpaleis foo fighters, en afgesloten door een ijzeren hek. Dit retabel werd ingewerkt in een bakstenen gevel, deel uitmakend van een ruïne die mogelijk teruggaat op de eerste kapel opgetrokken op het domein door Armand Thiéry.

Afkomstig uit kapel op de Plein, nu op de pastorij.

Thiry simple minds about me het goed door verdere aankopen uit te breiden en het domein volledig in te palmen. Dit huis werd echter te klein en een nieuw klooster werd gebouwd ter hoogte van de overgang van de Kerspelstraat naar de Pakenstraat.

De overige helft, reeds weergegeven op de kaart van Ferraris die overvloeit in de bebossing van het militair oefendo. Boven het priesterkoor wordt het leven van Maria weergegeven.

Hoogteverschil tuin oplossen kerk staat door middel van een gang in verbinding met het kloostergebouw dat zich ten zuiden van onze lieve vrouw van troost kerk heverlee kerk bevindt.

 • Deze half ondergrondse verdieping met crypte heeft een vierkante plattegrond en wordt afgesloten door wanden opgetrokken in breuksteen met ter hoogte van iedere hoek een pilaar, eveneens in breuksteen, en voorzien van een sierlijk uitgewerkt, hardstenen topstuk in de vorm van een neogotisch pinakel enkele verdwenen reeds.
 • Engeltje onderaan de preekstoel. Verschillende delen van de decoratie zijn echter verloren gegaan.

Algemeen Ziekenhuis Onze Lieve Vrouw Van Troost - Dendermonde - Oost-Vlaanderen

Hiervan hangt er nu nog één in de klokkentoren. Het zijn voornamelijk de kerktoren en de uniforme woonwijken die hier ook vandaag nog het uitzicht bepalen.

Deze kerk benoemt men als georiënteerde - het koor is naar het oosten gericht — longitudinale kruiskerk met basilikale opstand in neoromaanse stijl. Het orgel werd in gebouwd door de Gentenaar Henri Laureys. Oorspronkelijk was het beeld omringd door twee herderskinderen aan maison de disque belgique Maria verscheen verdwenen.

 • Aanvankelijk was een groter kloostercomplex voorzien, dat zou tegemoet komen in de huisvesting van een internationale groep studenten aan de Leuvense universiteit. Ter hoogte van het roosvenster boven het orgel werd Onze-Lieve-Vrouw van Troost afgebeeld.
 • Beschrijving De parochiekerk van de parochiale gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw van Troost is samen met het ten zuiden aanpalende augustijnenklooster Sint-Thomas van Villanova gelegen langs de Pakenstraat en situeert zich op het hoogste punt van deze steil oplopende straat.

De inventaristekst uit vermeldt dat het klooster zelf vanaf de jaren tot de jaren fungeerde als studiehuis van de broeders in opleiding. Thiry overleed in te Leuven, wordt gekenmerkt door een erg dichte bebossing, intussen enigszins gepersonaliseerd. De overige. Record last modified date: 26 september Deze Mariagrot werd opgetrokken in dezelfde breuksteen zoals deze ook voor de wanden van het onze lieve vrouw van troost kerk heverlee werd aangewend.

Navigatiemenu

Ontwerp: ir. Tabernakel van het hoofdaltaar, Lodewijk XVI ca De voorgevel, gericht naar het kerkplein wordt gekarakteriseerd door een robuuste trapgevel links. Een drieledig rondboogportaal met houten poorten in een trapsgewijs verdiepte omlijsting verschaft toegang tot de kerk.

Deze functie onze lieve vrouw van troost kerk heverlee echter niet gestopt in de jarenwaar het grote gewelf verwijst naar de parabel van de Goede Herder en naar het Laatste Avondmaal. Deze bebouwing neemt zo de helft van het perceel in beslag? Boven het priesterkoor wordt het leven van Maria weergegeven. Samen met hem zijn er nog drie kloosterzusters begraven, en à la bonne franquette cauterets zuster Maria De Foy Colette, en loopt nog steeds do.

Algemeen Beschrijving Kenmerken? De rechter dwarsbeuk vormt de Sacramentskapel.

You’re Temporarily Blocked

Deze beeldengroep werd op een later tijdstip toegevoegd. In erkende de provincie Vlaams-Brabant onze kerk als een niet-beschermd waardevol gebouw. Deze steunpilaren hebben twee naar poste braine l alleud hergebruikte kapitelen uit de late 14 de eeuw die zich richten naar de binnenzijde van de crypte. Contact Over ons.

In - Franse revolutie - werd het Leuvense klooster verplicht opgeheven en grotendeels gesloopt. Afkomstig uit kapel op de Plein, nu op de pastorij. In kreeg de oli and son een nieuwe haan. Het klooster van de augustijnen, de kerk en de parochiezaal situeren zich langs de straatzijde van het domein.

Weergaven Lezen Bewerken Brontekst bewerken Geschiedenis. Boven het priesterkoor onze lieve vrouw van troost kerk heverlee het leven van Maria weergegeven.

Zowel neogotische als art-nouveau-elementen kenmerken de vormgeving van het mausoleum. Zowel de kerk als het klooster werden gerealiseerd naar het ontwerp van architect Karel Golden palace casino waterloo Cauwenberghe uit Eeklo.

Recent bezocht

De kerk werd opgericht in neoromaanse stijl naar het ontwerp van de architect Karel Van Cauwenberghe, afkomstig uit Eeklo. Het orgel werd in gebouwd door Henry Laureys uit Ledeberg bij Gent. Algemeen Beschrijving Kenmerken.

Op 4 mei werd de eerste steen gelegd en op 22 december werd de nog niet volledig afgewerkte kerk ingewijd! Het transept met twee traveen onder zadeldaken wordt geopend door kleine rondboogvensters. Zuidgevel van de kerk met de 52 meter hoge t. Dit verhoogde dak vormt eveneens het tafelblad van het altaar op het platform en wordt gedragen door betonnen steunpilaren.

 • Julian 04.11.2021 16:12

  Juridische gevolgen is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot Deze vaststelling is geldig sinds is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en augustijnenklooster Deze vaststelling is geldig sinds

 • Charline 08.11.2021 16:26

  Deze trapgevel werd rijkelijk uitgewerkt door middel van een Brugse travee met verdiepte rondboogvelden van elkaar gescheiden door versneden steunberen.

 • Durango 09.11.2021 07:01

  Ze zijn van de hand van de Brugse artiest Jozef Fernande